Door beschrijving, Polkadot is een volgende-generatie blockchain protocol dat vele gespecialiseerde blockchains verbindt tot één enkel verenigd netwerk. Het is ontworpen als onderdeel van een bredere visie op een web dat de controle over internetmonopolies terug geeft aan mensen. Het is bekend dat Polkadot voortbouwt op de revolutionaire belofte van de eerdere blokketennetwerken en tegelijkertijd veel fundamentele voordelen biedt.

Dit blokketenprotocol is ontworpen om meerdere ketens binnen één netwerk te ondersteunen. Interessant is dat het gericht is op het overwinnen van een uitdaging in het huidige blokketenlandschap: honderden blokkades bestaan geïsoleerd en hebben een minimaal vermogen om te communiceren. Het belangrijkste doel van Polkadot is om het nieuwe internet van blockchains te worden dat eenvoudig met elkaar communiceert.

Waarom is het nodig om zon platform te hebben en toch bestaan er al veel andere grote platforms zoals Cardano en Ethereum? De makers van Polkadot denken dat er niet eens één blokketen is die snel en veilig vele doelen efficiënt kan dienen.

Stelt u zich een toekomstig Ethereum voor met een verbeterde transactiesnelheid en het hosten van miljarden slimme contracten die een veelheid aan verschillende toepassingen bedienen. Zon platform werkt misschien niet effectief en het zal niet goed opschalen. Daarom komt het Polkadot-netwerk met oplossingen. Dit project heeft als doel om alle verschillende blockchains onder één plaats te brengen en het beste platform te bieden voor alle projecten die je kunt bedenken.

Geschiedenis van Polkadot

Parity Technologies ontwikkelde Polkadot onder leiding van Jutta Steiner en Gavin Wood, twee voormalige managers van het Ethereum. Ook wordt dit project ondersteund door de Web3 Foundation, een nauw verwante organisatie. Zij biedt het project aan met belangenbehartiging, samenwerking, financiering en onderzoek.

Parity werd opgericht in 2015 en begon te werken aan node software voor Ethereum. De software stond bekend als de opdrachtgever van Parity Ethereum. Vandaag de dag heeft het bedrijf de ondersteuning voor dat project afgebouwd, waardoor het zich kan richten op Polkadot en een ander gerelateerd project, Substrate. De ontwikkeling begon in november 2017, toen de ontwikkelaars de eerste code op Github publiceerden.

Medio 2018 onthulde het bedrijf twee proof-of-concepten. Vervolgens werd de eerste parachine van Polkadot in juli 2018 ingezet. In mei 2020 werd de Polkadot in een eerste staat gelanceerd en in augustus 2020 werden de symbolische transfers mogelijk gemaakt. In september 2020 moet de relaisketen van het platform nog worden geactiveerd en zijn de ketenveilingen nog niet live.

Het concept

Een van de hoofddoelen van het Polkadot-protocol is om te opereren als een soort gedecentraliseerd centrum voor elk type blokketen. De blokkades moeten onderling communiceren (Inter-blockchain communicatie/IBC). De belangrijkste focus is het creëren van de essentiële technologie die het vrij eenvoudig maakt om oudere Distributed Ledger Technologies (DLTs), huidige DLTs, en ook toekomstige DLTs met elkaar te verbinden. Een dergelijke architectuur zou schaalvergroting mogelijk maken.

Dit fenomeen wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde parachines die gemakkelijk kunnen worden toegevoegd of verwijderd. Parachains kunnen privé-blokkades zijn, openbare blokkades of een andere bron van gegevens. Die gegevens in de parachine zijn toegankelijk via gespecialiseerde knooppunten die bekend staan als collatoren, en worden vervolgens naar Polkadot gestuurd.

Dat lijkt bijna op de manier waarop de decentrale orakels werken. Deze parachines worden geactiveerd door het staken van DOT-munten en verwijderd uit Polkadot door het losmaken van dezelfde lopers.

Relaisketen, de hoofdketen van Polkadot, ondersteunt slimme contracten. Het is goed beveiligd door een type DPoS (Delegated Proof of Stake) dat Polkadot aanduidt als NPoS (Nominated Proof of Stake). Dit systeem bestaat uit validators en nominators.

Nominators zijn ontworpen om met hun penningen de validators te kiezen, die op hun beurt de nieuwe blokken (de mijne) valideren. In het scenario dat een validator kwaadwillig handelt, wordt hij vervolgens gestraft samen met de nominators die op hem hebben gestemd.

Laatste Nieuws

Onlangs is de inheemse munt van Polkadot (DOT) op vele beurzen genoteerd. Gebruikers kunnen er sinds 16 augustus mee ruilen. Op 21 augustus werd het cumulatieve aantal munten in opdracht van de gemeente met 100 vermenigvuldigd. Het totale bedrag aan DOT werd dus van 10 miljoen naar 1 miljard gebracht. Elke DOT-houder kreeg 100 munten voor elke eerder gehouden oude munt.

Het marktplafond werd in eerste instantie niet beïnvloed door die vermenigvuldiging, aangezien de nieuwe munten 1/100 van de oude waard waren. DOT is onder de rangen in de marktkapitalisatielijst gestegen om zelfs de top 5 te bereiken op een bepaald punt met een marktkapitalisatie van meer dan $3 miljard. Vandaag de dag zijn er veel gevestigde projecten die werken om te worden geïntegreerd als parachines in Polkadot.

Wat is Polkadot?

Zoals hierboven al is benadrukt, is het ontwerp van Polkadot gemaakt om vele kettingen te ondersteunen. het is niet slechts één blokketen die op zichzelf bestaat. Er zijn veel voordelen verbonden aan deze aanpak:

Schaalbaarheid

Een geïsoleerde blokketen kan slechts beperkte hoeveelheden verkeer verwerken. Polkadot is van zijn kant een afgeschermd netwerk van meerdere ketens, wat betekent dat het meerdere transacties op meerdere ketens tegelijk kan verwerken. Deze manier van werken elimineert de knelpunten die ontstaan op legacy netwerken die transacties één voor één verwerken.

De parallelle processiekracht vergroot de schaalbaarheid aanzienlijk en schept vervolgens de ideale voorwaarden voor een betere adoptie en toekomstige groei. Alle schervenkettingen die met Polkadot zijn verbonden, staan bekend als parachines omdat ze parallel op het netwerk lopen. Hierdoor kunnen transacties efficiënt en parallel worden verwerkt.

Interoperabiliteit

Netwerken en applicaties die op Polkadot werken kunnen gemakkelijk functionaliteit en informatie delen zoals de apps op een smartphone. Ze hoeven niet te vertrouwen op gecentraliseerde dienstverleners met vreemde of twijfelachtige datapraktijken. In tegenstelling tot de vorige netwerken die voornamelijk als standalone omgevingen opereerden, biedt Polkadot interoperabiliteit en ketenoverstijgende communicatie.

Het zet het podium op voor innovatieve nieuwe diensten en stelt de gebruikers in staat om informatie tussen ketens over te dragen. Verschillende Polkadot parachines en toepassingen delen functionaliteit en informatie dankzij het interoperabele ontwerp van het platform tussen de ketens.

Zo kan een keten die financiële diensten aanbiedt, communiceren met anderen die toegang bieden tot real-world data; bekend als een orakelketen. Ze kunnen communiceren met beurskoersen voor de handel in aandelen op naam.

Specialisatie

Op het gebied van de blokketenarchitectuur past één maat nooit helemaal. Alle bestaande blockchain-platforms maken afwegingen om verschillende functies en use-cases te ondersteunen. Elke Polkadot parachine kan worden ontworpen om te passen bij een bepaalde toepassing of use case.

Zo kan een enkele keten optimaliseren voor identiteitsbeheer, terwijl een andere keten kan optimaliseren voor de opslag van bestanden. Wat betreft het Polkadot-platform kan elke blokketen een nieuw ontwerp hebben dat is aangepast aan een bepaalde use case. Dit betekent dat blockchains betere diensten kunnen leveren en tegelijkertijd de efficiëntie en veiligheid kunnen verbeteren door het weglaten van overbodige code.

Door op het Substrate development framework te creëren, kunnen ontwikkelaars hun blockchains sneller en efficiënter dan ooit tevoren instellen en aanpassen.

Vorkloze Upgrades

Blockchains hebben, net als alle andere software, upgrades nodig om relevant te blijven en hun werking in de loop van de tijd te verbeteren. Maar, het upgraden van een conventionele keten heeft behoefte aan wat bekend staat als hard forks die twee afzonderlijke transactiegeschiedenissen creëren die een gemeenschap in tweeën kunnen splitsen en meestal maanden werk vergen.

Polkadot ondersteunt vorkloze upgrades waardoor blockchains gemakkelijk kunnen evolueren en aanpassen naarmate betere technologie beschikbaar komt. Wanneer ze samen worden genomen, openen deze integrale functies een wereld van mogelijkheden voor nieuwe diensten die individuen weer de controle over hun digitale leven geven. Zo kan Polkadot worden geüpgraded zonder de betrokkenheid van splijtende en tijdrovende harde vorken. Ook kunnen nieuwe functies worden toegevoegd zonder dat het hele netwerk hoeft te worden gereviseerd.

Veel teams bouwen momenteel aan impactvolle oplossingen voor Polkadot voor een scala aan toepassingen. De toepassingen omvatten het internet van de dingen (ivd), financiën, sociale netwerken, gaming, cloudtechnologieën, digitale identiteit en supply chain management.

De organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en stewarding van Polkadot, Stichting Web3, ondersteunt een meerderheid van de teams met subsidies. Zij financieren projecten op alle niveaus van de Web3 technologiestapel, variërend van low-level infrastructuur tot ecosysteemcomponenten zoals parachines, portefeuilles, tooling en bruggen.

Zelfbestuur

De gemeenschappen op Polkadot besturen hun netwerk naar eigen inzicht en hebben een transparant belang in de toekomst van het netwerkbestuur van Polkadot in het algemeen. De teams kunnen ook het bestuur van hun blokketen aanpassen en optimaliseren naar hun behoeften. Bovendien kunnen ze experimenteren met nieuwe ideeën en zelfs in voorgeconstrueerde modules wisselen voor een snellere implementatie.

Deze beheersmodellen voor de blokketen kunnen zelfs worden verbeterd en geüpgraded als de behoeften en omstandigheden in de loop van de tijd veranderen.

Parachines en Substraat

Elke ketting op Polkadot staat bekend als een parachine. Ontwikkelaars kunnen hun parachine opzetten met Substrate, een raamwerk dat gebruikt wordt voor het maken van blokkades. Het is ook heel goed mogelijk om blockchains te draaien die met Substrate zijn ontwikkeld zonder dat ze deel hoeven uit te maken van het Polkadot netwerk. Polkadot biedt alleen maar veiligheid, consensus, interoperabiliteit en vele andere diensten voor Substrate-gebaseerde ketens.

Parachines kunnen gemakkelijk functies ondersteunen die in een meerderheid van de andere blockchains worden gevonden, waaronder ZK-markeringen (Zcash), slimme contracten (Ethereum) en UTXO-transacties (Bitcoin). Deze componenten en functies zijn op geen enkele manier een fundamenteel onderdeel van Polkadot. In plaats daarvan kunnen de functies worden toegevoegd aan en zelfs verwijderd van de parachines.

Interessant is dat ontwikkelaars functies kunnen aanroepen die op andere parachines bestaan. Er bestaan veel gebruiksgevallen van Polkadot parachines. Het gaat onder andere om ketens voor dataconservering, orakelketens, transactieketens, bestandsopslagketens, ivd-ketens, identiteitsketens, privacy-ketens en financiële ketens.

Minstens 25 projecten bouwen voort op Polkadot, inclusief het Ocean Protocol en Chainlink. Andere doelprojecten staan hier vermeld.

Andere infrastructuur

Parachines behoren tot de verschillende onderdelen van het Polkadot Netwerk. Andere onderdelen zijn onder andere relaiskettingen, parachines, parathreads en bruggen.

De relaisketting

De relaisketen wordt beschreven als de ruggengraat van het netwerk van Polkadot en is het belangrijkste communicatieknooppunt tussen de parachines. De validators op deze keten accepteren blokken van alle parachines en bieden zo veiligheid voor het hele netwerk.

Parachines

Parachines zijn onafhankelijke blokkades die ontworpen zijn om op de top van de Relaisketen te lopen. Ze bieden kettingspecifieke kenmerken aan het Polkadot platform. Elke parachine dient een gespecialiseerd doel in het netwerk. De ene kan worden verfijnd voor slimme contracten, terwijl de andere keten een stabiele munt kan leveren voor eventuele betalingen tussen de ketens. Een andere parachine kan een gedecentraliseerde energie-industrie in het netwerk introduceren.

Elke parachine wordt onderhouden door de collator die verantwoordelijk is voor de productie van de kettingblokken. Parachines profiteren ook van een gedeeld beveiligingsmodel dat door de Relay Chain wordt aangeboden, wat betekent dat ze beschermd zijn tegen 51% aanvallen of vergelijkbare kwetsbaarheden.

Toch zal er slechts een kleine hoeveelheid parachines in het netwerk zitten en dat aantal zal in de toekomst blijven toenemen. Daarom is er een systeem van openbare veilingen waar de parachinekandidaten moeten concurreren om hun slot te bemachtigen.

Parathreads

Parathreads zijn vrij gelijkaardig aan parachines wanneer ze vanuit een technisch perspectief bekeken worden. Maar vanuit economisch oogpunt zijn ze heel anders. Zoals eerder uitgelegd, moeten parachines concurreren op veilingen om deel uit te maken van het netwerk. Aan de andere kant kan de parachutelezingssleuf gemakkelijk bijna onmiddellijk en voor slechts een korte tijd gehuurd worden.

Dat zou een andere manier kunnen zijn om projecten op de Polkadot uit te voeren. Sommige van deze projecten kunnen profiteren van het uitproberen van het netwerk alvorens een grote parachine-slot te kopen. Anderen kunnen als parachutelezing werken voordat ze een veiling voor een slot winnen.

Bruggen

Denk aan een modern blokketenplatform dat volledig geïsoleerd loopt van de andere reeds bestaande netwerken. Het is nu mogelijk met Polkadot omdat de auteurs zich zon scenario niet konden voorstellen. Ze ontwierpen een speciaal type parachine, de brug.

Deze bruggen verbinden andere reeds lopende blokkades met het ecosysteem, waaronder ETH en BTC. Ze ondersteunen de overdracht van verschillende penningen tussen Polkadot en de externe netwerken. Bovendien zijn er andere actoren in het Polkadot-netwerk die ervoor zorgen dat de blokketen altijd operationeel blijft:

Validators zijn ontworpen om DOT-munten in te zetten, bewijzen van collators te authenticeren en deel te nemen aan consensus. De nominators zetten DOT-munten in en beveiligen de relaisketen door betrouwbare validators te kiezen. De collators van hun kant verzamelen transacties en maken verschillende bewijzen aan voor de validateurs. Vissers houden het hele netwerk in de gaten en rapporteren eventuele kwaadaardige activiteiten die zich voordoen.

De DOT-token

Polkadot verwierf bijna $140 miljoen door de verkoop van zijn DOT-muntstuk in een initieel muntaanbod van 2017 (ICO). De firma voerde ook twee prive-verkoop in 2019 en 2020 het verhogen van bijna $ 100 miljoen in deze latere verkoop.

Bijna 50% van de originele ICO lopers waren bevroren als gevolg van een bug in de Paritys Ethereum portemonnee. Tot nu toe zijn de bevroren lopers nog niet teruggevonden, maar dat verlies heeft Polkadot niet gehinderd bij de operatie.

Polkadot is vanaf augustus 2020 begonnen met het toestaan van de handel in de resterende penningen. Sindsdien is DOT in minstens 40 beurzen genoteerd. Door de hoge handelsvolumes is de marktkapitalisatie van de munt explosief gestegen tot de top-vijf van de lijst.

Het DOT-muntstuk is ook geredenomineerd met een factor 100x tegen de tijd dat de handel begon. Dat veranderde nooit het marktplafond van de penning, omdat het de bedragen van de penningen gewoon leesbaarder maakte. Naast de financiële basistransacties wordt het DOT-muntstuk op drie andere manieren gebruikt, waaronder staking, governance en bonding.

In het geval van governance hebben de houders van de DOT-munten volledige controle over het protocol. De deelnemers aan de Relay Chain krijgen alle privileges die op andere platforms exclusief voor mijnwerkers gelden. De DOT-houders kunnen uitzonderlijke gebeurtenissen zoals protocol upgrades en fixes beheren.

Voor het inzetten stimuleert de speltheorie penningmeesters om zich altijd op een eerlijke manier te gedragen. De goede acteurs worden beloond via dit mechanisme, terwijl de slechte acteurs hun aandeel in het netwerk verliezen. Deze strategie garandeert dat het netwerk altijd veilig blijft.

Interessant is dat er nieuwe parachines worden toegevoegd door het verlijmen van verschillende lopers. Verouderd en de niet bruikbare parachines worden geëlimineerd door het verwijderen van gelijmde lopers. Die methode is een vorm van bewijs van inzet.

Concurrentie

Er zijn twee blokkades die als concurrenten van Polkadot kunnen worden beschouwd. Een daarvan is Cosmos die in maart 2020 live ging. Het doel is om een netwerk van ketens te creëren, vergelijkbaar met Polkadot. Maar er bestaan technische verschillen tussen elk platform. Als Polkadot correct is, biedt zijn aanpak een meer coöperatief en gedeeld beveiligingsmodel.

Ethereum 2.0 heeft ook kenmerken die vergeleken kunnen worden met de kenmerken die op Polkadot bestaan. Beide blokkades zijn afhankelijk van scherven, wat zich vertaalt in verschillende ketens die voor bepaalde doeleinden worden gebruikt. Toch zijn er enkele technische verschillen. Polkadot beweert dat zijn aanpak een betere beschikbaarheid en validiteit biedt en dat het gemakkelijk en efficiënt kan werken met een lager aantal validatoren per scherf.

Dit project kan ook worden vergeleken met Tezos. Tezos is ontworpen om upgrades te ondersteunen zonder dat er harde vorken nodig zijn. Er zijn echter nog weinig overeenkomsten tussen de twee platformen.

Ecosysteem

Het Polkadot-ecosysteem wordt met de dag groter, omdat de ontwikkelingsteams nu de voordelen van deze effectieve, flexibele en veilige netwerken inzien. De samenvoeging van vele gespecialiseerde ketens in één zeer schaalbaar en onderling verbonden netwerk maakt het mogelijk om blokkades ten volle te benutten voor alle reële scenarios ter voorbereiding op een nieuwe en gedecentraliseerde economie.

Het unieke ontwerp van het platform geeft de projecten meer mogelijkheden voor innovatie gekoppeld aan flexibele iteratie dan ooit mogelijk was in de oude netwerken. Wanneer projecten op het Polkadot netwerk worden opgezet, hoeven ze niet meer met elkaar te concurreren. Ze kunnen in het netwerk samenwerken om onafhankelijk te worden van de gecentraliseerde wereld.

Enkele van de projecten die al in ontwikkeling zijn, zijn

Robonomie – robotica, slimme steden en industrie 4.0

Sora – decentrale uitwisseling

Energiewebpenning – gedecentraliseerde energiemarkt

ChainX – interoperabiliteitsbrug

Kusama – soort van testset met real-world incentives voor Polkadot

Acala Netwerk – stabiele munt, denk aan MakeDAO

Samenvatting

Polkadot is een ontluikend project, maar het is veelbelovend. Aangezien de meeste van de app-ontwikkelaars op zoek zijn naar manieren om een groter publiek te bereiken, en aangezien er vandaag de dag veel verschillende blokkades bestaan, zou dit platform op de lange termijn voor velen nuttig kunnen worden.

De hoge marktpositie van de DOT-munt kan ook gunstig zijn voor de reputatie van het project. Toch zijn er op Polkadot enkele problemen die het optimaal functioneren van het platform kunnen belemmeren: het platform heeft uitdagingen met betrekking tot het beheer van de penningen. Ook zijn er meer gevestigde platformen die de directe concurrenten zijn. Dit zijn enkele van de problemen die de mate van adoptie van het netwerk kunnen beperken.

Voorlopig moet Polkadot nog een killer app produceren. Analisten en commentatoren wachten nu op de vraag of Polkadot na de eerste prijsgerelateerde hype in de schijnwerpers komt te staan.